Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Däcktyper

För att garantera säkerhet, är det viktigt att däcken är anpassade enligt väg och väder förhållande I din region samt att de är godkända för fordonet. Utöver detta ska lufttryck och mönsterdjup vara optimala. Det finns flertalet olika Däcktyper:

Breda däck

Breda däck är ett populärt alternativ bland förare som kör sportbilar. Och helt ärligt så ser de fantastiska ut. Breda däck finns dock inte bara för utseendet, utan de har fördelar jämfört med vanliga däck. de bredare däcken ger en större kontaktyta mot vägen som bidrar till ett mycket bättre grepp och energiöverföring, speciellt vid torrt väglag.

Många breda däck har ett djupare mittspår och många v-formade sidospår. vilket tillsammans bidrar till att vatten transporteras bort mer effektivt vid vått väglag. pga. detta bidrar däcken till en större och bredare kontaktyta vid vinterväglag. många däcktillverkare utvecklar nya konceptdäck för med ännu högre säkerhet på snö och is.

Breda däck medför även med nackdelar, mestadels kostnadsrelaterade nackdelar: Först av allt ger en större kontaktyta ett större rullmotstånd, vilket ger en högre bränsleförbrukning. utöver detta är breda däck oftast dyrare I inköp än vanliga däck. Men på dackonline.se hittar du billiga breda däck från många tillverkare.

XL Däck

XL däck Har ingenting att göra med storleken på däck - de är förstärkta. Detta innebär att deras lastkapacitet är förhöjd. Lasten är definierad av lastindexen. Meden last index på 90 kan ett däck väga upp till 600kg.XL däck kan en lastindex på 93 eller 95 jämfört med ett identiskt oförstärkt däck. Dessa däck kallas även extralast eller RF däck. De känns igen på XL märkningen som är standardiserad efter namnet på däcket.

Ett XL däck har en mycket stabilare struktur med ett antal olika lager jämfört med vanliga däck. De körs vanligtvis med ett högre lufttryck än vanligt. Denna teknik med högre lufttryck används även för höghastighetsdäck.

Lågprofildäck

Standarden för däckmärkning inkluderar inte bara innerdiametern för däcket, utan också en indikation av dess profil. Detta är ett procentbaserat förhållande mellan däck bredd och höjd. det är 40 % för ett 215/40 R18 däck. Flankhöjden mäts från fälgen till slutet på däcket. Om det är max 50% av däckets bredd så räknas det som Lågprofildäck . I de flesta fall är dessa även breda däck.

Fördelar och Nackdelar med Lågprofildäck

Däck med mindre än 25% finns sällan på marknaden. När man handskas med så extrema dimensioner förlorar man komfort. Ojämnheter I vägen kommer kännas mycket hårdare och ljudet från att bilen rullar kommer öka markant, de påverkar även bränsleförbrukningen negativt. Lågprofildäck är känsliga för stötar än vad kraftigare däck är. Om vägen är I dåligt skick, blir greppförmågan I däcken lidande. Självklart så har lågprofildäck - utöver utseendet också fördelar. De hanterar kurvor bättre på grund utav sin styvhet och stabilitet. Som med alla däck måste du dock se till att ha rätt lufttryck I däcken, för att förändringar I lufttryck kan ha oönskade konsekvenser.

Nankang Lågprofildäck 215/30 ZR20

Nankang Lågprofildäck

© Delticom AG

Använda däck

Att köpa däck medför kostnader som en del förare inte vill betala. Även fast asiatiska däck för små och kompakta bilar oftast är billiga, så föredrar vissa att köpa begagnade däck istället så att de sparar pengar. Detta kan vara lönsamt - eller slå tillbaka. Köpa välbehållna använda däck från välkända tillverkare är inte fel. Men se över däcken noga innan du köper dem.

Ifall det finns synlig skada eller däcken är slitna - låt bli dem! Dessa däck är en fara för dig och andra trafikanter och bör förstöras. utöver detta så finns det ett lagligt minimum mönsterdjup på 1.6mm. Det avråds från att köpa däck med 3mm då köregenskaperna inte är jämförbara med nya däck som har 8mm mönsterdjup. Ta ett mynt och kontrollera Mönsterdjupet - ifall kanten på däcket försvinner in I mönstret är de fortfarande ok.

Omformade däck

Omformade däck eller Ommönstrade däck är ett alternativ till använda däck. dessa är gamla däck som var oskadade och har fått ett nytt mönster. Detta mönstret har skapats utav proffs och kvaliteten är lik den hos ett nytt däck - men mycket billigare. Du kan finna ommönstrade däck från många tillverkare I vår online shop. Utöver fördelen med det billigare priset är dessa däck även miljövänliga då däck återvinns.

Sommardäck

Sommardäck skall användas från påsk till oktober. även fast det inte finns något lagligt tvång att ha sommardäck ,dessa däck erbjuder den bästa kontrollen när temperaturen är tvåsiffrig. Dess gummiblandning är hård och ger ett bra grepp. Mönstret samlar vatten och transporterar bort det åt sidorna så att däcket inte tappar greppet från vägen.

Vinterdäck

I vissa länder finns det en lag om att man måste ha vinter däck eller (M+S märkning) vid vinterväglag. Dessa däck är mjukare ä sommardäck och är flexiblare även vid låga temperaturer. Mönstret greppar bra mot snö och is för att få en stabil och säker körning.

Allrounddäck

Allround däck, som även kallas allvädersdäck, kombinerar fördelarna med både sommar och vinterdäck, dock slits de snabbare och har ett högre rullmotstånd, vilket ökar bränsleförbrukningen. dackonline.se erbjuder inte bara sommar, vinter och allround däck, utan även ommönstrade däck, racing däck, veterandäck, däck för motorcyklar och offroad hjul. samt även "runflat däck".

Uppåt