Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Allt om fälgar

Svårt att veta vilka fälgar du behöver till din bil? På dackonline.se förklarar vi både de tekniska delarna och vilka fälgar du har att välja emellan!

Vilka fälgar passar min bil?

När du ska köpa fälgar är det vissa fakta du behöver ha koll på för att allt ska bli rätt. Först och främst, du kan välja annan fälgstorlek till din bil än standard, men då måste däckets dimensioner vara mindre än normalt, annars slår däcket i bilens skärmkanter eller hjulhus. Då visar hastighetsmätare och körsträckemätare fel, plus att bilen inte kommer att gå igenom nästa besiktning. Ska du därför ha andra storlekar på fälgarna än standard för bilen måste alltså däckprofilen vara mindre.

rims Vill du däremot göra det enkelt för dig och välja standardstorleken för dina fälgar är det enkelt att ta reda på den genom att kolla i bilens manual, med transportstyrelsen (på deras hemsida finns ett register där du kan kontrollera bilens tekniska data) eller på den teckenkod som finns på de däck du redan har. Längst bak i siffer- och bokstavskombinationen finns en siffra, ex. 16, som då avgör hur många tum fälgarna bör ha. Utöver det behöver du veta vad för fälgdimension, bultcirkel, navhål och inpressningsdjup du behöver till dina fälgar. Allra enklast är såklart att skriva in info i någon av våra sökmotorer på vår hemsida, så hittar vi passande däck och fälgar till dig!

Vad är fälgdimenson, bultcirkel, navhål och inpressningsdjup?

  • Fälgdimension - En fälgs dimension är ett mått som talar om vilken bredd fälgen har i tum, samt vilken diameter fälgen har. Det skrivs ut med Bredd x Diameter . Dock bestäms inte fälgdimension enbart av detta, utan även av fälgens bultcirkel, navhål och inpressningsdjup. Dessa faktorer skapar således flera olika fälgdimensioner.

  • Fälgens bultcirkel - Bultarna på en fälg sitter i en cirkel. Bultcirkelmåttet är diametern av denna cirkel i kombination med hur många bulthål cirkeln har. Först i bultcirkelns mått anges hur många bultar cirkeln har, och sedan diametermåttet i mm, ex. 4/95 - 4 bulthål, 95 i diameter. Viktigt här är att för att ta reda på diametern vid ett jämnt antal bulthål mäts diametern från innerkanten av ett bulthål till ytterkanten av bulthålet tvärsöver. Vid ojämnt antal bulthål mäter enligt denna formel:

    A. Mät bulthålets diameter

    B. Mått från bulthålets kant till navhålets kant Multiplicera B (måttet) med 2

    C. Mät navhålets diameter Bultcirkelns diameter är: A+Bx2+C

  • Navhål - även kallat centrumhål, är hålet i mitten av fälgen där fälgen ska passas på navet. Det är viktigt att navhålet centreras för att undvika vibrationer

  • Inpressningsdjup - Kallas även ET-mått eller offset. Är ett mått på hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till sin egen mittpunkt. Alltså hur långt det är mellan den punkt där fälgen sitter mot navet till fälgens mittpunkt.

Kända och kvalitativa fälgmärken hittar du hos oss

När du har säkerställt vilka dimensioner som behövs för dina fälgar är det dags att hitta billiga fälgar, och det gör du enklast genom att handla fälgar online hos oss på dackonline.se. Då kan du vara säker på att fälgarna kommer från riktigt bra fälgmärken som vi har valt ut själva efter vår egen kunskap om fälgarnas egenskaper och kvaliteter. Vi har aluminiumfälgar och stålfälgar, bland annat fälgar från Enzo, Dotz, Aez och Keskin Wheels.

Däck och fälg - en djungel för den oinvigde

När det kommer till däck och fälg kan utbudet och de tekniska uttrycken framstå något avskräckande för den som inte är invigd i bilarnas magiska värld. Därför har vi skrivit ner denna övergripande information till dig som vill veta mer, kanske för att du har börjat intressera dig för bilar, eller helt enkelt för att du bara vill ha ett tekniskt kunnande om din bil för att kunna hänga med på bilverkstaden nästa gång. Det behöver dock inte vara så svårt att välja fälg och däck. Idag kan du till exempel köpa både billiga fälgar och däck online, och få kompletta hjul hemlevererade till dig.

Köpa billiga fälgar online

Hos oss på dackonline.se kan du köpa både kompletta hjul, billiga fälgar och däck. Du behöver inte leta själv, utan skriver enkelt in bilens registreringsnummer eller annan mer teknisk info i någon av våra sökmotorer. Du kan på så sätt även på reda på vilka typer av fälgar och däck du behöver, och därmed köpa hem kompletta hjul till ett billigt pris från oss. Vi är Europas ledande däckhandel på nätet. I vår sökmotor för däckmontering kan du även hitta en verkstad i din närhet där däcken kan monteras smidigt och snabbt.