Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Däckmönster

Stora skillnader kan ses mellan mönster, om du jämför sommar och vinterdäck eller mellan olika tillverkare. Lär dig allt om däckmönster :

Jämförelse av sommar och vinterdäcks mönster

Har nu någonsin kollat noga på mönstret på dina däck? Du bör göra detta regelbundet då lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1.6mm. Ifall däcket är under den gränsen bryter du lagen - och värre - utsätter dig och andra trafikanter för fara. På grund utav att mönstret påverkar hur däcket agerar på vägen ser det olika ut mellan sommar och vinter däck. Därför skiljer sig mönstret mellan sommar och vinterdäck.

Jämförelse av sommar och vinterdäcks mönster

Jämförelse av sommar (vänster) och vinterdäcks(höger) mönster

© algre FOTOLIA

Sommardäck för torra och våta förhållanden.

På sommaren är vägarna vanligtvis torra eller våta och temperaturerna är över 10 grader. Detta utsätter däcket för andra påfrestningar än snö och is i kalla temperaturer. Därför är gummiblandningen i sommardäck hårdare än vinterdäck, och mönstret har mestadels spår som gåt längst med däcket för att samla upp mer vatten vid kraftiga regn. Sedan transporteras vattnet bort genom sidospåren som finns på däcket. Detta har en stor roll i att motverka vattenplaning.

Vinterdäck för snö och is

Vinter däck är mjukare än sommardäck, så att gummit i däcket förblir flexibelt även vid kalla temperaturer. Utöver detta har mönstret hundratals små snitt, de kallas lameller. Lamellerna hjälper däcket att få ett bra grepp på snö och is, detta minskar bromssträckan, vilket också påverkas utav mönsterdjupet. värdet på 1.6mm som lagen kräver är ett minimum och ökar markant broms och stoppsträckan jämfört med ett nytt däck (med runt 8mm mönsterdjup). Experterna rekommenderar ett byte redan vid 3mm (sommardäck) eller 4mm (vinterdäck). Du hittar nya däck på dackonline.se.

Minimum mönsterdjup på sommar och vinterdäcks

Det minsta tillåtna mönsterdjupet på ett däck i Sverige och många andra länder är 1.6 mm. Detta är inte bara ett nummer, utan ett värde som lagen kräver. Experter påpekar att detta värdet är för lågt och bör höjas. de rekommenderar ett minimum mönsterdjup på 4mm för vinterdäck och ett minimum mönsterdjup på sommardäck på 3mm. men hur mäter man mönsterdjupet?

Mäta mönsterdjupet

Många moderna däck har en slitageindikator. Ifall detta ine finns så kan du placera ett mynt i mönstret. Då sidan på ett mynt är runt 3mm kan detta användas för att mäta. Dock är det säkrare att använda ett mätinstrument för att få ett säkrare resultat. Verktyget finns både som ett mekaniskt och digitalt alternativ.

Professionella verkstäder använder en så kallad triangulerings laser för att mäta mönsterdjupet på hela däcket. Den är integrerar i golvet och man rullar däcket över den. Ett minimum djup som är på en laglig nivå är inte bara bra för att slippa böter utan väldigt relevant för din säkerhet. Mönstret i däcket suger upp och trycker iväg vatten från däcket. Detta motverkar aquaplaning. Det finns många små lameller i vinterdäck som hjälper däcket får ett grepp på snö och is. Om däcket är slitet så försämras denna egenskap markant. Du bör därför regelbundet kolla ditt mönsterdjup och köpa nya däck på dackonline.se innan det är för sent.

Uppåt