Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Mätning av däckens slitbana: så gör du rätt

mönsterdjup

Oavsett om det är vinterdäck, sommardäck eller helårsdäck: mönsterdjupet är avgörande för bilens köregenskaper. För att garantera säker körning finns det ett lagstadgat minsta mönsterdjup. Organisationer som ADAC rekommenderar dock något annat... I följande guide får du reda på hur du mäter mönsterdjupet på dina däck korrekt och när det är nödvändigt att byta ut dem.

Vilket är det minsta mönsterdjupet för däck?

Lagen föreskriver det antal millimeter mönsterdjup över vilket ett däckbyte är obligatoriskt - det är exakt 1,6 mm. För att skapa en övergripande standardisering gäller specifikationerna i hela Europa. Som jämförelse kan nämnas att nya däck har ett mönsterdjup på 6 till 8 mm, beroende på tillverkare och typ.

I princip är både däckproffs och bilorganisationer överens om att däck med detta mönsterdjup sedan länge har förlorat för mycket grepp. Istället rekommenderas följande värden för mönsterdjupet på dina bildäck:

  • Rekommenderat minsta mönsterdjup för sommardäck: 3 millimeter
  • Rekommenderat minsta mönsterdjup för vinterdäck och helarsdack: 4 millimeter

Denna information ligger långt över det minsta mönsterdjup som krävs enligt lag.

Var mäts det minsta mönsterdjupet?

Det finns olika sätt att kontrollera mönsterdjupet på de däck som du för närvarande använder på din bil. Det är viktigt att veta att det i första hand är slitbanan som är relevant för mätningen - dvs. den del av däcket som alltid är i kontakt med marken. Följande alternativ är tillgängliga för dig:

Mätning av mönsterdjup mät-mönsterdjup
  • Sommardäck: Använd en-euromyntet för att orientera dig om det minsta mönsterdjup som rekommenderas av organisationer och yrkesverksamma. Den guldfärgade kanten på myntet är exakt 3 mm. Om den försvinner helt är däckmönstret i ordning och du kan köra säkert.
  • Vinterdäck och helårsdäck: Kontrollera med ett tvåeuromynt om mönsterdjupet fortfarande ligger inom det rekommenderade intervallet på över 4 mm, eftersom den avtrappade kanten är exakt så bred.
  • Slitageindikatorerna som sitter direkt på däcken ger dig mycket tillförlitlig hjälp. De är även kända under förkortningen TWI (Tread Wear Indicator). Det är 6 tydligt synliga stänger som är integrerade i slitbanans huvudspår i slitbanans område. Om staplarna och slitbaneblocken ligger på samma nivå har det minsta mönsterdjupet uppnåtts eller till och med underskridits.
  • Ett annat alternativ är att använda mätinstrument för att relativt tillförlitligt kontrollera om det föreskrivna mönsterdjupet på 1,6 millimeter redan har uppnåtts eller fortfarande befinner sig i den gröna zonen.

Du kan köpa dessa hos specialiserade återförsäljare. Investeringen är hanterbar och lönar sig om du regelbundet vill kontrollera det minsta mönsterdjupet på flera bilar. Dessutom kan slitaget på de enskilda däcken på ditt fordon variera.

Mönsterdjupet måste mätas regelbundet

Realistiskt sett är varje millimeter av det minsta mönsterdjupet på dina däck viktigt så snart du kör ditt fordon. Det har visat sig i olika tester att för lite mönsterdjup på däcken har en negativ inverkan på körsäkerheten vid vattenplaning, snö och alla andra väderförhållanden på vägarna. Dessa inkluderar:

  • Bromssträckan: Om mönsterdjupet på dina däck minskar måste du oundvikligen förvänta dig en längre bromssträcka. Enligt ADAC förlorar t.ex. nya vinterdäck ca 15 % av sin bromsförmåga på snö med ett återstående mönsterdjup på 4 mm.
  • Vattenplaning är ett liknande problem med sommardäck: Nya däck flyter upp mycket senare än däck med det rekommenderade mönsterdjupet på 3 millimeter. Vattenplaning innebär att spåren och lamellerna i däckets slitbana inte längre kan fördröja tillräckligt med vatten.

Det är uppenbart att köregenskaperna försämras ytterligare ju närmare det föreskrivna minsta mönsterdjupet man kommer. Med vinterdäck kan detta få ödesdigra konsekvenser om du kör i områden med mer snöfall och ishalka.

Vad händer om jag kör med slitna däck?

Om dina sommardäck, vinterdäck eller helarsdäck har nått eller till och med underskridit det lagstadgade minsta mönsterdjupet påverkar det inte bara din egen säkerhet när du kör. Du kan få böter på olika belopp, beroende på situationen. Om du är fordonsägare ökar beloppen ytterligare.

Beställ nya däck i god tid i vår onlinebutik

Oavsett om det gäller helårsdäck, vinterdäck eller sommardäck har vi rätt däck för praktiskt taget alla typer av fordon, från personbilar och husbilar till lastbilar. Förutom det minsta mönsterdjupet spelar även däckens ålder en roll: Byte rekommenderas senast efter 6 år, eftersom gummiblandningen inte bara utsätts för nötning utan också förlorar kvalitet på grund av olika väderförhållanden. Däckets ålder kan identifieras med hjälp av DOT-numret på däckets sidovägg. Det består av fyra siffror som anger däckets tillverkningsår och tillverkningsvecka.