Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

X
Behöver du hjälp?
Vår däckrådgivning hjälper dig att steg för steg hitta rätt däck
Däck sök
Bredd
Höjd
Diameter
Reifen Finden
Efter biluppgifter
Tillverkare:
Modellserie:
Årsmodell / Typ:
Serie / utförandet:

Beställ husbilsdäck och påbörja din resa på ett avslappnat sätt

Att välja rätt däck för din husbil är avgörande för att säkerställa optimalt väggrepp och för att resa så säkert som möjligt. På grund av mångfalden av husbilsmodeller är utbudet av däck som erbjuds av kända märkestillverkare också mycket omfattande.Nedan hittar du information om beteckningen CP, varför husbilsdäck inte bör överstiga en viss ålder och hur du hittar rätt däck.

Vad står CP beteckningen i däck för?

Förkortningen CP syftar på specialtillverkade däck för husbilar. Om däck är märkta med ett enkelt C är det kommersiella däck eller lastdäck, som främst används i skåpbilar, familjebilar och lätta lastbilar. Den största skillnaden är att CP-däck för husbilar eller husvagnar erbjuder högre överbelastningskapacitet. Denna fördel uppnås genom en förstärkt underkonstruktion. Dessutom är däcken mindre känsliga för trottoarkanter, grusytor och liknande hinder på vägen. Dessutom kan de blåsas upp med lufttryck på upp till 5,5 bar. Detta är en viktig aspekt om du vill maxa ditt fordons lastkapacitet.
Tips:Tänk på belastningsindex (LI) innan du köper nya husbilsdäck. Beroende på modell är detta ett två- eller tresiffrigt nummer. Det fastställt per däck:
 • Däck med en LI på 118 kan var och en belastas med upp till 1 320 kg, vilket tillåter en totalvikt på upp till 5 280 kg.
 • För klassiska husbilar upp till 3,5 ton (3500kg) räcker det med en LI på 103 med en lastkapacitet per däck på 875 kg.

Är CP-däck obligatoriska för husbilar?

C-däck med lastkapacitet anpassad till fordonet är en del av grundutrustningen i många husbilar. Denna typ av däck är dock inte obligatorisk. Ändå rekommenderas de starkt om du letar efter högre lastreserver som en försiktighetsåtgärd. Dessutom kommer högkvalitativa husbils-däck med skyddade däcksidoväggar och integrerade slitningsblock som ökar användningstiden.

Hur länge håller husbilsdäck?

Livslängden på dina husbilsdäck kan inte bestämmas utgående från ett bestämt antal kilometer – oavsett om det är C- eller CP-däck. Det är flera faktorer som avgör däckens livslängd, vilket vi kommer att presentera nedan.

Slitbana för husbilsdäck

Som med alla andra däck är det återstående slitbanan en viktig identifierare för att se om du ska köpa nya husbilsdäck. Lagkravet är ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm. Helst bör du mäta detta på mittslitbanan, eftersom detta område har mest kontakt med asfalten.Förutom mönsterdjupsmätare kan du använda ett 5 kronors mynt med dess 1,6 mm upp till femman på myntet att mäta slitbanan på dina däck. Om femman inte syns är däcken säkra att använda. Den typ av husbilsdäck du använder har olika minimimönsterdjup. Här är rekommendationerna för sommar- och vinterdäck eller helårsdäck:
 • För sommardäck rekommenderas att mönsterdjupet inte är mindre än 3 mm.
 • För vinterdäck och helårsdäck rekommenderas ett mönsterdjup på 4 mm..
Obs!Att använda däcken tills de når den lagliga slitbanegränsen kan äventyra din säkerhet på vägen.
rv-tyre

Den naturliga åldringsprocessen

Förutom slitbaneslitage som orsakas av körning, är husbilsdäck föremål för en typisk åldringsprocess som påverkas av olika väderförhållanden. En process som sker oavsett körsträcka även om du bara använder din husbil en eller två gånger om året för semesterresor och korta resor.Några av de typiska identifierande egenskaperna inkluderar synliga sprickor på flankerna, som kan utgöra en verklig fara. Likaså är gråaktig missfärgning en indikation på att dina husbilsdäck har åldrats. Indikationer på att det är hög tid för nya däck.

Hur fastställer jag åldern på mina husbilsdäck?

Du kan fastställa åldern på husbilsdäcken med hjälp av DOT-numret. Detta är ett fyrsiffrigt nummer som är ingraverat på däckens sidovägg i körriktningen. De två första siffrorna representerar månaden, de två sista är tillverkningsåret. Du kan använda denna information för att fastställa däckens exakta ålder.

Hur gammalt kan ett däck vara?

Det är ett överraskande faktum att det inte finns några lagkrav på däckens ålder. Detta gäller lika mycket för bilar och husbilar, även om belastningen på däcken per tillryggalagd kilometer är betydligt högre för de senare. Experter rekommenderar dock att byta däck efter max 5 till 6 år. Anledningen är den ovan beskrivna åldringsprocessen, som automatiskt inleds i gummiblandningarna med tiden. Även om det kostar pengar bör du köpa nya husbilsdäck inom denna tidsram för att garantera säkerheten för alla passagerare.

Helårsdäck eller husbilsdäck för sommar och vinter?

Som passionerad campare ställs du inför frågan om vilken typ av däck du ska välja när du beställer nya husbilsdäck. Om det är tillrådligt att ha helårsdäck eller sommar- och vinterdäck beror på din föredragna restid och destinationerna. Nedan hittar du några tips som hjälper dig att välja.

Regler och föreskrifter för helårsdäck

Oavsett om det är C- eller CP-däck: Nya regler har gällt för båda varianterna sedan 2018. Tidigare var det obligatoriskt att använda M+S-däck (där de två bokstäverna står för lera och snö). Om du för närvarande köper nya helårsdäck för husbilar måste de märkas med den nya snöflingasymbolen, ofta även kallad alpsymbolen. Du kan fortfarande använda M+S-däck tillverkade före 2018 till 2024.
Viktigt:Om du reser utomlands med din husbil måste du följa de lokala bestämmelserna.

Specialisterna: sommar- och vinterdäck

Om du tillhör de husbilsförare som reser hela året, så rekommenderas sommar- och vinterdäck. Beroende på årstid kan du fullt ut utnyttja deras potential i alla typer av vägförhållanden – oavsett om det är torrt eller blött eller om snön knakar under dina hjul. Ta vid behov med dig snökedjor när du vinter campar i alpina områden.

Att beställa passande däck för populära husbilar

Enligt olika statistiker har trenden med husbilar pågått i flera år. De senaste Corona-åtgärderna har ytterligare bidragit till rekordmånga registreringar. Idag har antalet registrerade husbilar bara i Sverige överstigit 100 000. Bland de mest populära finns modeller från Fiat, med den välkända Ducato som basmodell.Konverteringen utförs av olika företag. Dessutom finns lyxiga husbilar baserade på lastbilar, som är helt anpassade för att möta kundernas individuella önskemål och ofta överskrider gränsen på 7,5 ton. Det är uppenbart att lastbilsdäck används här.För nya fordon finns olika fälg/däckkombinationer tillgängliga från exempelvis works. Om du behöver nya husbilsdäck på grund av slitage eller ålder, bör du kontrollera DOT-numret för att fastställa däckens exakta ålder. Dessa hittar du antingen i registreringsbeviset del 1 eller direkt på däcken. Kombinationen av siffror och bokstäver och deras betydelse illustreras i följande exempel:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Däckbredd:bredden är 225 mm.
 • Höjd-till-bredd-förhållande: siffran 65 anger att däckets höjd är 65 % av däckets bredd.
 • Däcktyp:bokstaven R anger radialdäck som är typiska för husbilar.
 • Fälgstorlek:de två siffrorna följer direkt på däcktypsindikeringen. Den är 16 tum.
 • Däcktyp:CCP står för Camping, C för Cargo eller Commercial. Bägge är möjliga.
 • Lastindex:med index 109 kan varje husbilsdäck bära en last på upp till 1030 kg. Kör du en 3,5 tons husbil är lastreserven motsvarande stor.
 • Hastighetsindex:Däck med index Q tillåter hastigheter på upp till 160 km/h.

 • Obs!För husbilar upp till 3,5 ton, följ de riktlinjer som även gäller för personbilar. Fordon upp till 7,5 ton får köra 80 km/h på landsvägar och högst 90 km/h på motorvägar.Vi rekommenderar att du väljer lämpliga C- eller CP-däck för din husbil på grund av deras högre bärförmåga. Se till att belastningsindex inte är lägre än fordonets tillåtna totalvikt. Helst borde det finnas en lastreserv tillgänglig för ökad säkerhet. Vi levererar husbilsdäck i önskad design snabbt och fraktfritt vid beställning av två eller flera däck. Beställ nu!

  Priserna är inklusive moms och fraktkostnader inom Sverige.