Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Allt om bilbatterier

Utan bil- eller motorcykelbatterier skulle fordonet inte starta alls. Innan batteriet tids startades bilen genom att föraren vevade igång motorn med hjälp av en insättbar handvev. I årtionde har dock modern elektronik, inklusive batterier, hjälpt till i den här processen. Än idag bidrar tyvärr defekta batterier till alla bilhaverier som sker. Många komponenter i moderna fordon, som exempelvis luftkonditionering, värmesystem och infotainment-system bidrar till ökade krav på energilagring. Det finns speciella batterilösningar för fordon som har ett start/stopp-system, men dessa är oftast dyrare än vanliga energilagringsenheter eftersom de har en högre kapacitet. Vanliga batterier kostar mellan 600-3500 kronor beroende på deras lagringskapacitet, som mäts i amperetimmar (Ah), och vilken batterityp det är (blybatteri, AGM-batteri, EFB-batteri eller GEL-batteri) Det finns en skillnad mellan öppna system, där man fyller på med destillerat vatten, och slutna och "underhållsfria" batterier. Just nu domineras batterimarknaden av det slutna systemet.

Autobatterie

Olika typer av bilbatterier och motorcykelbatterier

När förare ska köpa ett nytt nytt bilbatteri eller motorcykelbatteri blir de ofta överösta av val eftersom utbudet är så enormt, vilket kan vara förvirrande för den som blir överöst. Slutna, underhållsfria batterier får mer och mer utrymme på marknaden jämfört med de klassiska påfyllningsbara och öppna systemen. Det vanliga handelsnamnet på startbatterier stämmer inte helt eftersom det egentligen är ett blybatteri som laddas upp av generatorn om och om igen och blir urladdat av de olika enheterna i bilen som använder sig av ström. Du kan läsa mer om skillnaderna mellan:

  • Blybatterier: så kallade "våtcellsbatterier"; den vanligaste typen av bilbatteri; för kraftfullt för att kunna användas i motorcyklar
  • AGM-batterier: lätt och därför lämpligt att använda i motorcyklar Istället för tunga blyplattor används ett tunt lager av glasfiber. AGM står för Absorbent Glass Material.
  • EFB-batterier: EFB står för Enchanced Flooded Battery. Används främst i fordon med ett start/stop-system. Ett typ av polyesternät fungerar som ett lagermedium.
  • GEL-batterier: innehåller en syra i geléform och används på grund av det höga energibehov som väldigt högpresterande system har.
  • Litiumbatterier: används ofta i elektriska fordon och hybridfordon på grund av deras höga energitäthet.

Kan man använda ett bilbatteri till att ladda ett motorcykelbatteri? I princip ja, om båda batterierna har samma spänning.

I moderna fordon måste batterier ofta kunna användas till energikrävande processer på grund av luftkonditionering och värmesystem, navigationssystem och mycket annat. Det är därför inte överraskande att det finns olika typer av batterier: 55 Ah, 60 Ah, 70Ah, 44 Ah, osv. Antalet amperetimmar (Ah) syftar på batteriets lagringskapacitet. Mer specifikt; mängden ström som kan levereras vid en konstant temperatur på 27°C i över 20 timmar, upp till en spänning på 1,75V per battericell. Småbilar kräver runt 36 Ah, vilket naturligtvis är en lägre kapacitet än kompakta bilar (upp till 50 Ah), bilar i mellanklassen (upp till 70 Ah) och bilar i full storlek (upp till 120 Ah) kräve.

Klassificering av batteristyrka

För att klassificeringen av ett bilbatteri ska bli precist används amperestyrka (strömstyrkan) eller överstyrningsnivån oftast som det ultimata mätsättet. Alla lagringsenheter har en strömförsörjning på 12 volt, så kapaciteten måste vara det utmärkande särdraget. Denna elektriska måttenhet anger hur mycket ström ett batteri kan producera. Om ett batteri ständigt laddas i 20 timmar med 5 ampere och är fulladdat efter denna period innebär det att det har en kapacitet på 5 gånger 20 timmar, eller 100 amperetimmar (Ah). Batteriet kan då producera exakt denna laddning innan det är fullständigt urladdat. Nu känner du alltså till skillnaderna mellan bilbatteriers olika beteckningar.

Autobatterie