Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Takhållare

För vardagliga resor, såsom att åka till jobbet, lämpar sig små bilar oftast bra eftersom de förbrukar mindre bränsle och är enklare att parkera. För semesterresor fungerar de dock inte lika bra - var skulle allt ditt bagage få plats? Oavsett hur stor bilen är så har familjer alltid detta problem, och detsamma gäller för sportiga typer som tar med sig skidor eller cyklar på semestern. Men det finns en lösning för att transportera bagage, utöver i bilen eller i bagageutrymmet: lasthållare . Dessa kan inte bara hålla fast cyklar, kajaker och vintersportutrustning utan även takboxar. Du behöver inte nödvändigtvis rails - utan det finns alternativ som exempelvis fästpunkter för lasthållare. Lasthållaren kan därefter kombineras med olika system beroende på vad du transporterar.

Cykelhållare

Det behöver inte vara en tävlingscykel - cykelturer är populära överallt och är väldigt bra för din hälsa. Om du bor i en storstad har du inte exakt de finaste cykellederna precis utanför din dörr. Packa därför ihop cykeln och ge dig ut i naturen. Tyvärr är de flesta bilars bagageutrymme för små för att transportera cyklar. En takmonterad cykelhållare är ett bra alternativ. Denna låter dig transportera cyklar från punkt A till punkt B ifall det inte finns tillräckligt med plats i bilen. Takmonterade cykelhållare monteras på en lasthållare. De består oftast av en horisontell del som monteras på tvären på lasthållaren, samt ett diagonalt klämfäste som spänns fast på cykelramen. Cykelhjulen är låsta till hållaren. När du ska köpa en hållare bör du vara säker på att den passar till din cykels storlek och däckbredd. Ramens diameter är också viktig. Cykelhållaren kan ofta monteras utan några verktyg.

Universella lasthållare

Universal roof carriers Universella lasthållare används för att montera takboxar eller transportera cyklar eller kajaker. De kan ofta låsas för att förhindra stöld. Universella lasthållare är inte konstruerade för en särskild fordonsmodell, men de passar takrails tvärsnitt och kan justeras i breddriktning. Se till att vara uppmärksam på lastkapaciteten och en stabil konstruktion när du ska köpa lasthållaren. Om du inte är säker på om den universella lasthållaren är rätt för ditt fordon bör du istället välja någon som är tillverkad för att passa till ditt specifika fordon.

Kayakhållare

Kajakpaddlare behöver precis som cyklister och vintersportentusiaster en transportlösning för sin utrustning. För detta ändamål finns det speciella kayakhållare. Du kan även hitta takhållare för surfingbrädor och kanoter. Kayakhållaren monteras på lasthållaren och är ofta väl vadderad. Kayakhållare kan ofta lutas för att lastning och avlastning ska bli enklare. Dyrare modeller kan till och med ha en slags hiss som sänker ned kayaken till dörrhandtagens nivå så att den kan lossas enkelt.

Takmonterade skidhållare

Vintersportutrustning transporteras enklast med hjälp av en takmonterad skidhållare. Flera tillverkare erbjuder monteringssystem för snowboards, även om dessa ofta får plats i bagageutrymmet som är för litet för otympliga skidor eller inte har nedfällbara säten som kan anpassas efter dem. Takmonterade skidhållare ser ofta ut som för stora påsklämmor. De sätts på lasthållaren och öppnas på sidan när skidorna ska läggas in och stängs sedan igen. Denna variant har plats för flera par skidor. Det finns även smalare modeller för exempelvis längdskidor.

Lasthållare utan rails

Många förare tror att det behövs ett fastsatt takräcke för att man ska kunna montera en lasthållare. Det stämmer faktiskt inte. Om du vill montera en lasthållare utan rails finns det flera tillverkare som erbjuder lämpliga alternativ. Här finns det en skillnad mellan fordon med eller utan fästpunkter på taket. Det finns ofta täcklock i takspåren, och under dem finns fästpunkter för takräcket. Om det inte gör det finns det lasthållare där fötterna kläms fast mellan dörren och taket. På dyrare modeller skadas inte dörrens gummiremsa under användning. Men i alla fall, se till att du monterar den på rätt ställe.

Takboxar

Takboxar är ett praktiskt alternativ för att transportera bagage eller skidor på ett fordon som har ett litet bagageutrymme när du exempelvis ska åka på semester. De varierar i form, storlek och monteringsmetod. Det krävs oftast en takrail som takboxen monteras på med hjälp av ett fäst- eller klicksystem, eller med ett snabbfäste. Det bör finnas två personer på plats för detta då boxarna kan väga mer än 20 kg. Tunga föremål är bättre att transportera i bagageutrymmet, medan lättare bagage som kläder sätts fast i takboxen med remmar för att förhindra att de glider runt. De flesta takboxar är låsbara för att förhindra stöld.

Hastighetsgränser

Dachbox

Även om det inte finns en hastighetsgräns i Tyskland för att köra med en takbox rekommenderar de flesta tillverkare en maxhastighet på 130 km/h. Eftersom tyngd som transporteras på taket kan påverka stabiliteten i kurvor och vind och även bromssträcka, bör du anpassa din hastighet efter rådande väder- och vägförhållanden. Om du märker av en förändring i din bils körbeteende - ta då bort foten från gasen!

Fästsystem

Innan du köper en takbox bör du känna till fästsystemet. Om din bil har en takrail behöver du en lasthållare som takboxen kan fästas på - följ instruktionerna från den som har tillverkat takboxen! Men takboxar kan även användas utan en takrail om det finns fästpunkter för lasthållaren. Viktbärande "fötter" skruvas då fast på dessa för att fästa takräcket.

Bakluckemonterade hållare

Bakluckemonterade hållare gör så att cyklar kan transporteras på bakluckan. Det finns olika system för fordon med eller utan dragkrokar. Hållare med fästen är särskilt enkla att montera och lasta på, men du kan behöva en extra nummerplåt eftersom den som sitter på dörren ofta täcks av cyklarna. En konventionell bakluckemonterad hållare är mer förnuftigt och kräver inte en dragkrok. Installationen kan dock vara ganska besvärlig, och om du inte är försiktig kan du skrapa ytbehandlingen. Den här versionen kan även öka bränsleförbrukning avsevärt.

Heckträger Efter monteringen kan bakluckan oftast inte öppnas (med undantag för hopfällbara modeller). Det brukar även bildas mer vindbrus än det gör med takhållare. Se till att den specifika modellen är förmonterad när du ska köpa den. Hopfällbara modeller, som kan packas ihop för att spara utrymme när de inte används, är ideala. Desto lättare hållaren är desto lättare är den att montera, och det kan ofta göras utan hjälp från en annan person. Kom även ihåg att välja bakluckemonterade hållare som är kompatibla med breda och moderna ramstilar ifall det är aktuellt för dig.

Bakluckemonterade hållare för dragkrokar har 13-poliga kontakter så att belysningen på hållaren fungerar tillsammans med fordonets elektriska system. Om du har ett äldre fordon med en 17- polig kontakt måste du kanske köpa en billig adapter. Lastvikten på dragkroken är lika viktigt. Somliga bakluckemonterade hållare kan transportera upp till fyra cyklar. För vissa fordonsmodeller är endast 50 kg i vikt tillåtet, och vissa bakluckemonterade hållare väger redan 20 kg själva. Var även försiktig med kolfiberramar och använd ytterligare vaddering.