Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Kör tips - Däck på vägen

Däck är en komponent som är väldigt relevant för säkerheten hos ett fordon. En tillräcklig däcksäkerhet är bara garanterad när däcken är I bra skick. Ett slitet däck ökar risken för vattenplaning och ökar markant bromssträckan, när du köper däck bör du ha detta I åtanke. Recensioner hjälper dig att hitta de bästa däcken när det kommer till säkerhet. För att förhindra däckskada bör du förvara däcken på ett korrekt sätt och kontrollera däcken innan montering på fordonet. Efter en skada är det oftast möjligt att reparera däcket, dock är det frustrerande - speciellt om det kunde ha undvikits.

Här kan du finna några tips för säker körning:

Bremsweg und Bremsspuren

© toa555 FOTOLIA

Bromssträcka eller bromssträcka till stillastående.

Bromssträckan är ett kriterium för säkerhet som du redan upplevt på trafikskolan - åtminstone teoretiskt, eftersom beräkning av bromssträcka är en vanlig fråga på teoriprovet. Kommer du ihåg formeln?

Beräkna stoppavståndet

Bromssträckan är avståndet ett fordon färdas från du börjar bromsa till det står still. Stoppsträckan är samma sak fast det inkluderar även reaktionstiden från du ser faran till du trycker ner bromsen.Som är lika med en foot (30,48cm) per mph (1.6km/h) du kör i. Att beräkna stoppsträckan i foot, använd denna formeln: (hastighet) ² ÷ 20 + reaktionssträckan. om du sen multiplicerar resultatet med 0.3 så får du svaret i meter. Detta är dock i teorin, i praktiken påverkar saker så som temperatur, våta, snöiga och isiga förhållanden denna sträckan.

Detta påverkas inte bara av hur slitna dina däck är, utan även vilken typ utav däck du har. Ifall du kör med sommardäck på vintern så blir bromssträckan lidande. Stoppsträcka med sommardäck vs. vinterdäck är bättre under varma förhållanden, detta beror på gummiblandningen i sommardäck.

Var uppmärksam på din egen och andra motoristers säkerhet - kör alltid med ett bra avstånd till andra bilar och lämna tillräckligt stor stoppsträcka ifall olyckan är framme.

Vattenplaning

Vattenplaning på en bil

© introducer FOTOLIA

Vattenplaning är en mardröm för många motorister. Att tappa kontrollen över fordonet ökar markant risken för olyckor. Ingen vill riskera olyckor! men vad är vattenplaning och hur inträffar det?

Vanliga däck har spår som går längst med sida till sida på däcken. Vid vått väglag samlar däcket upp vatten I spåren som går längst med och trycker ut dem genom sidospåren, vilket leder till bättre kontakt mellan däck och väg. Ifall detta inte fungerar bildas en film av vatten som lyfter däcket från vägen. Vattenplaning kan upptäckas genom ett antal olika symptom:

  • En ovanligt mjuk styrning
  • Hjulspinn
  • Vattenljud under fordonet

Vad man gör vid vattenplaning?

Det finns en enkel regel för vattenplaning : Bromsa inte! Använd kopplingen och fortsätt köra framåt och motorbromsa ner sakta till du får tillbaka greppet. Däcken bör vara ställda I färdriktningen.

det är självklart bäst ifall det aldrig ens leder till vattenplaning. Därför bör du vara försiktig när du kör I regn. Du bör även regelbundet kontrollera mönsterdjupet på dina däck. Ett däck behöver över 3mm mönster djup för att garantera säkerhet. ifall mönstret på däcken är slitet Klarar det inte av att absorbera tillräckligt med vatten I mönstret när du kör. vilket I sig ökar risken för vattenplaning under vått väglag. Motorister är alltid räddare för vattenplaning på vintern, på grund utav att när det är slaskigt underlag ökar risken för halka också. I detta fall likt vattenplaning gäller samma regler och säkerhetsföreskrifter som vid vått väglag.

Uppåt