Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Bella Italia: Njut av sommaren mer utan vinterdäck

Körning i Italien

Grundrekommendationen – precis som i vårt land – är att undvika att köra med vinterdäck under sommaren. Orsaken har att göra med däckmönstret och framför allt gummiblandningen. Sommardäcken är mycket hårdare, så de klarar bättre höga utomhustemperaturer. Helårsdäck är ett alternativ – åtminstone i mer måttliga klimatzoner.

Läs nedan vad du bör tänka på angående dina däck för din semesterresa till Italien från 16 maj till 14 oktober.

Inget allmänt förbud mot vinterdäck, men...

Enligt ADAC har det på senare tid förekommit motsägelsefulla rapporter som har skapat osäkerhet bland resenärer till Italien. Vad som är säkert är att sommartid gäller för vägtrafik i Italien från 16 maj till 14 oktober. Enligt kalendern börjar den dock inte förrän 21 juni.

Använda ditt vinterdäck hastighetsindex som riktmärke

Sedan 2014har det italienska transportministeriet fastställt att vinterdäck är tillåtna under den nämnda perioden på ett väsentligt villkor: Hastighetsindexet för dina däck måste vara minst identiskt med informationen i registreringsbeviset del 1. Ett högre hastighetsindex är OK, men om det är lägre gäller förbudet mot vinterdäck för sommaren i Italien.

Var hittar jag hastighetsindexet för mina däck?

Du hittar all information som är relevant för dina däck på sidan av däcket. Också kallat hastighetsindex, indikeras längst till höger tillsammans med belastningsindex. Det är en eller två bokstäver, beroende på högsta tillåtna hastighet på bildäcken. Här är några vanliga exempel:

Däck

  • N: 140 km/h
  • P: 150 km/h
  • R: 170 km/h
  • S: 180 km/h
  • T: 190 km/h
  • H: 210 km/h
  • V: 240 km/h

Många av de nuvarande hastighetsindexen är endast relevanta för sommardäck med mycket högre hastigheter.

Du behöver registreringsbevisets del 1 för att göra jämförelsen, vilket är viktigt i Italien. Motsvarande information hittar du under nummer 15. Om siffran T (190 km/h) är lägre än i registreringsbeviset (till exempel H = 210 km/h) gäller förbudet mot vinterdäck och helårsdäck på den populära semesterorten.

Som en allmän regel får du inte använda någon typ av däck om hastighetsindexet på däcksidan är lägre än den högsta hastighet på som anges i registreringsbevisets del 1.

Copyright @zentilia – Fotolia

Hur blir det med helårsdäck?

Om ditt fordon är utrustat med helårsdäck gäller samma regler som för vinterdäck i Italien. Båda typerna av däck används på motorfordon och släpvagnar – motorcyklar påverkas inte av de italienska sommarbestämmelserna.

Hur identifierar jag vinterdäck och helårsdäck på en bil?

Du kan identifiera däcktypen med hjälp av två uppgifter på däcksidan:

  • Bokstavskombinationen M+S: står för lera och snö.
  • Alpinsymbolen: En silhuett av ett berg med en snöflinga i mitten.

Alpinsymbolen kommer gradvis att ersätta M+S-märkningen med 2024 och erbjuder dig en hög säkerhetsnivå ur ett juridiskt perspektiv. Det finns på alla vinterdäck och allvädersdäck som har tillverkats sedan början av 2019.

Du hittar nya sommardäck till låga priser här på dackonline.se Vi önskar dig en trevlig resa och en avkopplande sommarsemester i Italien!