Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Kontrollera lufttrycket – därför är däcktrycket viktigt

På Däckonline hittar du ett komplett urval av däck. Vi är Europas största försäljare av bildäck och som specialister råder vi dig att alltid kontrollera att däcken har ett normalt lufttryck. Rätt lufttryck är nämligen viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Dessutom minskar slitaget om du har rätt lufttryck i däcken. I den här guiden ska vi titta närmare på hur lufttrycket fungerar och hur du går till väga för mäta lufttryck i däck.

Däcktryck Copyright: powerbeephoto @ iStock

Viktigt att köra med rätt däcktryck

Det flera skäl till att du ska kontrollera lufttrycket regelbundet. Kör du till exempel med 80 % av det rekommenderade lufttrycket så kommer däckets livslängd att förkortas. Och ju lägre lufttrycket är desto snabbare slits däcket ut. Tänk därför på att alltid kontrollera vilka instruktioner som tillverkaren angivit för att uppnå ett normalt lufttryck.

Hur gör man för att mäta lufttryck i däck?

Däcktryck kan mätas på flera olika sätt. Om du tittar i bilens instruktionsbok så får du anvisningar om hur du kan gå till väga. I huvudsak så finns det tre olika sätt att mäta lufttryck.

Lufttryck däck
  • Att mäta lufttryck i däck med en tryckmätare. Bilverkstäder har i regel tillgång till traditionella mätare för att mäta lufttrycket.
  • Använd en digital mätare för att mäta lufttryck.
  • Automatisk mätning med TMPS. De flesta av dagens moderna bilar erbjuder en inbyggd mätare som gör det enkelt att snabbt mäta lufttrycket i däcken.

Copyright: Vajira Thongsom @ iStock

Lufttryck i bildäck minskar med tiden

Skälet till att du regelbundet ska kontrollera lufttrycket är att det faktiskt minskar med tiden. Även om du har nya däck så kommer lufttrycket att minska ju längre tiden går. En tumregel är dessutom att kontrollera lufttrycket oftare under vinterhalvåret. För när temperaturen sjunker så kan däcken tappa luften ännu snabbare än under de varma vintermånaderna.

Felaktigt lufttryck i däcken en risk

Lågt lufttryck i däck kan medföra många risker.

  • Snabbt slitage. Ett för lågt däcktryck riskerar att snabbt slita ut däcken och orsaka skador på däcken.
  • Bilen kan få styrproblem.
  • Du riskerar att få punktering.
  • Bränsleförbrukningen ökar om däcktrycket är felaktigt.

Hur ofta ska däcktrycket kontrolleras?

Det är viktigt att mäta lufttryck i däck regelbundet. Via tillverkarens rekommendationer får du exakta uppgifter om intervallerna. En enkel tumregel är dock att du bör kontrollera däcktrycket en gång i månaden.

Information i däcktryckstabell

Informationen som du hittar i däcktryckstabellen visar hur högt lufttryck dina däck ska. Du hittar även informationen i bilens instruktionsbok.

Beställ dina däck snabbt och säkert på Däckonline

Om du behöver nya sommardäck eller vinterdäck så erbjuder vi dig mängder av prisvärda alternativ. Vi är experter på däck och kan hjälpa dig med alla dina frågor. Undrar du något om en specifik modell kan du höra av dig till vår kundsupport så hjälper de dig vidare. Du får alltid snabba leveranser och 30 dagars returrätt. Och glöm som sagt inte att alltid följa rekommenderat lufttryck i bildäcken!