Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Instruktioner för däckbyte

Däcken på en bil skall alltid matcha väderförhållandet som bilen körs i, för att kunna garantera säkerhet och optimal hantering utav bilen, samt få en optimal ( Stoppsträcka och bränsleförbrukning. På grund utav detta ska däcken bytas var sjätte måna, från vinter till sommar däck och vice versa.

Det spelar ingen roll ifall du byter däcken själv eller tar hjälp utav en verkstad. All viktig information om däckbyte du behöver finner du här:

Däckmontering: Vad ska jag lägga fokus på?

Alla förare måste byta däck regelbundet. De gamla däcken måste avmonteras och bytas ut mot nya däck. Detta är inte möjligt att göra utan specialutrustning. Våra Monteringspartners använder denna utrustning och kan alltid hjälpa dig byta däck. När du ska byta hjul är det enklare - alla kan göra det med en domkraft och ett fälgkors snabbt och smidigt. De följande stegen är hur du byter ett hjul: :

 1. Lägg I första växeln och dra I handbromsen.
 2. Lossa hjulmuttrarna I ett korsmönster.
 3. Lyft fordonet med en domkraft.
 4. Ta bort hjulmuttrarna.
 5. Ta bort hjulet från axeln och lägg in det under bilen.
 6. Sätt dit det nya hjulet på axeln.
 7. Flytta det gamla däcket från under bilen.
 8. Sänk ner bilen.
 9. Dra åt hjulmuttrarna I ett korsmönster.

När du monterar dina hjul måste du se till att rotationsriktningen på däcket är korrekt och korrekt moment när du monterar hjulen så du inte drar muttrarna för hårt(använd en momentnyckel). du bör också varannan gång byta plats på däcken( så du får bak däck fram och fram bak). kontrollera även lufttrycket på närmsta bensinmack och dra åt muttrarna ifall det behövs. Sen är ditt däckbyte klart.

Kontrollera däckets skick

Man kan ibland tvingas att byta ett däck eller hjul på grund utav en mängd olika anledningar. En anledning är att alla kör inte allround däck, då måste man byta två gånger om året mellan sommar och vinterdäck. Du måste också kontrollera att mönsterdjupet är minst 1.6mm. Om det inte är 1.6mm kan du köpa nya däck på dackonline.se och få de levererade inom ett par dagar.Eller så kanske dina däck börjar bli gamla kolla på det fyrsiffriga DOT numret på sidorna av däcken, detta indikeras med de första två siffrorna produktionsveckan och sista två året. Är däcket mer än åtta år gammalt bör det kastas och bytas ut, gummit i däcket är inte skapat för att vara för evigt.

 Däckbyte på ett komplett hjul

Byta ett komplett hjul

© lisafx Istock

Kostnad att byta däck

Hur mycket kostar det att bya däck?Dackonline.se och dess partners över hela Europa har många monteringsstationer. bara I Europa har vi 40000 verkstäder. en medel budget för däck/hjulbyte skapades baserat på denna data:

 • Ø Kostnad för hjulbyte: 1,50 € per Hjul
 • Ø Kostnad för Däckbyte/Däckmontering: 12,58 € per Däck

När du byter däck bör du ha I åtanke att verkstaden tar extra betalt för att balansera däcken eller ny ventiler. Fråga din verkstad för det exakta priset och vad som ingår.

Däckmontering

Även fast det är bekvämt att köpa färdiga paket med däck of fäljar väljer många motorister att byta däck på sina fäljar I ett garage två gånger om året. däckmontering är inte smidigt hemma då det behöves maskiner och teknisk kunskap. experterna har inte bara rätt verktyg utan vet hur man byter de svårare däcktyperna så som "run flat" däck. men även om du köper kompletta hjul måste du byta däck när de slits - eller när du stöter på däckskador.

Allt om att montera däck

Att använda en däckmonerings maskin med en monteringsarm kan ta av och sätta på ett däck på en fälj. här är några av de nödvändiga stegen I processen:

 • Lossa på ventilen
 • Släpp luften ur däcket
 • Lossa kanten av däcket
 • Placera fäljen centralt I maskinen
 • Plocka av hjulvikterna
 • Välj rätt monteringsarm för fäljstorleken
 • Rotera kanten av däcket
 • Placera in en ny ventil
Däckmontering med maskin

Montera däcket på fäljen

© Kadmy FOTOLIA

Självklart är det viktigt att det nya däcket är godkänt och anpassat för fäljen.Information om detta kan ses I dokumentationen för fordonet. Däcken måste inspekteras för ålder och skada. Förutom det måste däcken ha ett mönsterdjup på 1.6mm enligt lagen. Redan på 3mm bör du köpa ett nytt däck - tex på dackonline.se. Du kan använda något utav våra garage för däckmontering och som leveransadress för din order.

Uppåt