Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

#vanliv! Från gammal van till elegant campervan

Att resa självständigt - vare sig det är i en husvagn, husbil eller campervan - är populärare än någonsin. Ett ökande antal reseälskare lever sin dröm: att spendera varje dag på vägarna och passera genom de vackraste landskap som just den regionen har att erbjuda. De kan äta frukost med havsutsikt på morgonen och somna under den stjärnprydda himlen på kvällen. Vanlivet har verkligen blivit ett riktigt levnadssätt!

Att välja sitt semesterhus på fyra hjul kräver noggrann planering och övervägande. Här kommer därför några tips på saker man ska ha i åtanke:

1. Planering

Spänningen är olidlig och möjligheterna verkar oändliga - men noggrann planering är A och O för att undvika frustration i ett senare skede.

Checklista: Du bör fråga dig själv följande i förväg:

  • Budget: Hur mycket pengar kan och vill du spendera på omvandlingen?
  • Syfte: Kommer det konverterade fordonet endast att användas för semester eller måste det tjäna andra behov också?
  • Antalet personer: Hur många medresenärer planerar du att ta med dig och hur många måste du ha sovplats åt?
  • Årstider: Planerar du att endast använda fordonet på sommaren eller även på vintern?
  • Resmål: Planerar du att använda campingplatser med ordentlig infrastruktur eller förväntar du dig färre bekvämligheter dit du ska resa?
  • Utrymmeskrav: Kommer du ägna dig åt en hobby på resan (t.ex. surfning) som kräver speciellt förvaringsutrymme?

2. Val av fordon

Större skåpbilar såväl som mer kompakta minibussar lämpar sig extra bra för denna typ av ombyggnad.

Tack vare deras storlek erbjuder skåpbilar gott om utrymme för bekvämligheter, fasta sängar och hygieninstallationer - det gör dem perfekta för dem som inte vill vara beroende av campingplatser men samtidigt inte gå miste om bekvämligheter.

Men om fordonet även ska lämpa sig för vardagligt bruk så är minibussar det bättre valet. Med några få justeringar, såsom ett höjbart tak, samt uppoffringar vad gäller utrymme och bekvämlighet kan de erbjuda tillräckligt med plats för fyra passagerare.

I många fall väljer personer med en önskan om vanliv att köpa ett begagnat fordon. Se dock till att kontrollera dess tillstånd ordentligt för att undvika att göra dåliga köp.

3. Däck

Beroende på resmålet och tiden på året så är valet av däck också av yttersta vikt för att resan inte ska få ett plötsligt slut mitt ute i ingenstans.

Anledningen är att vissa destinationer eller sevärdheter på landsbygden endast kan nås via sand- eller grusvägar. Däcket måste därför inte bara kunna klara av asfalterade vägar, utan även svårare underlag när så krävs.

Vidare kan väderleken variera kraftigt. Om du planerar att endast utforska södra Europa så kan det räcka med vinterdäck, men om Sverige och resten av Skandinavien lockar så funkar inte det. Robusta året runt-däck kan däremot vara ett bra val.

Du hittar billiga däck för din van eller minibuss här i vår butik. Om du inte vill montera dina utvalda däck själv så ska du dra nytta av expertisen hos en av våra många partnerverkstäder.

4. Takkonstruktion

Platt tak, höjbart tak eller högt tak? För framförallt små fordon är det viktigt att noggrant tänka på hur man kan utöka utrymmet inuti fordonet.

Höjbara tak är till exempel perfekta för att skapa två ytterligare sovplatser samtidigt som man sparar utrymme. Om man fäller tillbaka taket så smälter det in i resten av fordonet, så man kan fortfarande köra in i och använda parkeringshus. Haken: fordonet kan bli kallare snabbare på vintern på grund av tyget, så detta alternativ lämpar sig bättre för en campervan som används på sommaren. Om du även vill använda den på vintern så kan höga tak vara ett bättre val, även om fordonet lämpar sig sämre för vardagsanvändning då.

5. Ventilation och belysning

Eftermonterade fönster och ventilation i taket kan ge både ljus och lufttillförsel i en campervan. Men både ger dig inte bara frisk luft, utan kan även påverka känslan av rymlighet i fordonet. När du väljer produkter ska du vara speciellt uppmärksam på fuktskydd, vindljud och skydd mot inbrott.

Där luft kan komma in i fordonet bör du vara extra noggrann med att hålla värme eller kyla ute i så stor utsträckning som möjligt - bra isolering är oersättligt för ett behagligt inomhusklimat.

6. Inredning

Inredningen är vital för att skapa bästa möjliga känsla av välmående i ett begränsat utrymme. Du bör ägna gott om tid för att planera detta och helst göra så mycket som möjligt själv. Det är viktigt att inte bara ha utrymmet i åtanke, utan även fordonets vikt. Alla flyttbara föremål måste dessutom kunna stuvas undan på ett säkert sätt när fordonet är i rörelse. Om du vill ha hjälp med att planera och bygga så har vi ett stort antal kompetenta partnerverkstäder tillgängliga för ditt projekt.