Däck 215/55 R16

Däck News

Goodyear lanserar nytt dubbdäck med oöverträffad bromsförmåga på is och broms- och manövreringsförmåga på snö*Goodyear lanserar nytt dubbdäck med oöverträffad bromsförmåga på is och broms- och manövreringsförmåga på snö*
UltraGrip Arctic 2 och UltraGrip Arctic 2 SUV är de senaste tillskotten i Goodyears prisbelönta vintersortiment ...

Montering av dina däck

Er monteringsverkstadVi har tänkt på monteringen av era däck. Bästa kvalitet, bra adresser för lite pengar.

Kunder om oss

dackonline.se
Lägg märke till 4.79/5 - 18324 Kundernas värdering

Smidigt, informativt, bra med länk till däcktest Tomas S., Örebro mer info

små priser:

  • Kunder talar om priser som ligger 20 eller 25% lägre i jämförelse med den lokala däckhandeln.
  • Frakt och moms ingår i priset, utom till vissa öar.
  • Över 1.000 monteringsstationer.

Priserna är inklusive moms och fraktkostnader inom Sverige.


Däck 215/55 R16

I däckets beskrivning visar det första numret bredden, uttryckt i millimeter. Detta kan man få genom att mäta avståndet mellan de två mest avlägsna punkterna på vardera däcksida, med däcket monterat på fälgen. Ett exempel på en beskrivning med däckstorleken 215/55 R16, står 215 för bredden. Men den faktiska bredden kommer oftast inte att vara exakt 215, utan snarare något under eller över detta värde. Sådana variationer är acceptabla, eftersom kategorier på standard bredd definieras av successiva 10 mm:s mellanrum - alltså är standard bredd storlekar närmast 215 - både 205 respektive 225.

Hur beräknas däckhöjd

Breddvärdet följs av indikatorn för aspect ratio. Detta representerar däckets sektionshöjd eller avståndet mellan fälgen och rullytans kant, i förhållande till bredden. För ett däck med beskrivningen 215/55 R16, är det andra talet en parameter känd som aspect ratio - ett procentuellt värde, i detta fall 55, som benämner sektionshöjden i procent av bredden. Följande beräkning är nödvändig för att bestämma det absoluta värdet, vilket representeras i millimeter: multiplicera bredden på 215 mm med det procentuella värdet på 0,55 – resultatet blir 118,25 mm. Alltså är sektionshöjden på det här däcket 118,25 mm. 55 är ett ganska genomsnittligt värde för aspect ratio. 80 anses allmänt högt för aspect ratio - och ofta utelämnas sådana värden i beskrivningen.

Radialdäck

Numeriska indikatorer efterföljs även av bokstaven R i typiska storleks beskrivningar, exempelvis som 215/55 R16. Denna märkning visar ett däck av radiell konstruktion, vilket är vanligt för moderna modeller. Diagonal konstruktion dominerade förr i tiden, men har till stor del föråldrats sedan dess. Den radiala konstruktionen använder förstärkande kordskikt inom gummimatrisen vilket är anordnat i rät vinkel från rotationsriktningen, i stället för diagonalt. Under svår kurvtagning och vid vått vägunderlag förbättras grepp värden utav denna radiala konstruktionen. Ännu en numerisk indikator följs utav bokstaven R. I beskrivningen 215/55 R16 representerar numret 16 storleken på fälgen i tum, vilket ett sådant däck bör bli utrustad med - detta hjälper dig att välja rätt fälgar som matchar dina däck. Du bör alltså redan från början föredra att inte köpa ett komplett hjul- och däckset.

dackonline.se - ett erbjudande från Delticom AG 16.03.2021 02:35