Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Däck säkerhet

Däck säkerhet är en viktig del av fordon. En bra däcksäkerhet kan endast garanteras när däcket är I bra skick.

Här finner du all viktig information om däckvård och säkerhet:

Däckskador

 Däckskada: Rostig spik I däck

© InCommunicado ISTOCK

Kanske har detta hänt dig: Du kör bil och plötsligt exploderar däcket. i många fall så kan du bara stanna och byta däck innan du fortsätter. Men vid höga hastigheter kan däckexplosioner få stora konsekvenser. därför bör du kontrollera dina däck regelbundet så de inte har skador, då dåliga däck kan orsaka olyckor om de går sönder vid höga hastigheter. Några vanliga däckskador som är lätta att se är:

  • Planer och snitt
  • Bulor
  • Skåror

På grund av fel i gummiblandningen kan vatten tränga in i däcket och rosta fälgens insida - detta påverkar hjulets tålighet. Detta är en av anledningarna till att däckskador kan inträffa, en annan anledning kan vara vassa objekt så som spikar eller att köra över stenar/ stöta i trottoarkanter med för lågt lufttryck i däcket. tillochmed slitet mönster eller felaktig förvaring , där däcket utsattes för uv strålning eller oljespill, kan leda till att däcket exploderar.

Ett slitet mönster på hjulet ökar bromssträckan och risken för vattenplaning. När du köper däck bör du tänka på detta. Recensioner kan indikera om däcket är bra eller slits snabbt, och hjälpa dig välja de säkraste däcken. För att minska risken för skador på däcken måste de förvaras på ett korrekt sätt, samt kontrolleras för skador när de monteras på bilen. Efter att däcket har exploderat är det ofta möjligt att laga däcket, det är en krånglig process - och irriterande, speciellt ifall skadan kunde undvikts.

Däckreparation, Laga bildäck och Däcktätningar

Däck är inte skapade för att hålla i en evighet. De flesta däck byts endast ut när mönstret blir slitet, men skador kan uppkomma när som helst på däck. I bästa fall räcker det med en däckreparation .Vassa föremål eller frekventa stötar mot trottoarkanter kan skada både däck och fälg. Ifall du inte kontrollerar däcken för skada ökar du risken för en oväntad skada, och vad gör du då?

Reparations kit istället för reservhjul.

Många biltillverkare har slutat leverera bilar med reservhjul ,utan har börjat skicka med reparations kit. Dessa kit innehåller en däcktätning - efter användning ska du köra direkt till närmsta verkstad. Till skillnad från däcktätningar kan du köra långt med ett reservhjul. Experter på verkstaden kan sedan avgöra ifall däcket kan repareras eller måste bytas ut. Hos dackonline.se finns det ett stort urval av reservdäck och reparations kit. Det är större chans att du kan reparera ett däck är nytt och om det endast är en liten skada.

Tyre Blow-Outs

I bästa fall, så råkar du aldrig ut för skador från första början. Ett bra sätt att minska risken är att regelbundet kontrollera däcken för slitage eller skräp i mönstret. Ifall det sitter en spik i däcket ska du INTE dra ut den - detta skulle endast släppa ut luften snabbare. Du kan behöva öka lufttrycket i däcket lite och sedan köra till en verkstad som förhoppningsvis kan laga däcket. Ifall det inre lagret av däcket är skadat, är en däckreparation ofta inte är möjlig.

Inte bara stenar och spik kan orsaka skador på däcket. Ifall du ofta kör på trottoarkanter med ett felaktigt luffttryck i däcken skadas däcken lättare. Redan vid 0.5 bar för lågt lufttryck ökar risken för däckskador markant. Oavsett vad som hänt däcket bör du inte försöka reparera det själv utan alltid ta det till en verkstad. Endast med en professionell reparation av däcket kan du känna dig säker på vägen igen.Du kan jämföra kostnaden att reparera eller köpa nya däck - i vår online shop finner du attraktiva priser på däck , som ofta är billigare än reparation.

Slitna däck

Tyre safety

© Bibigon ISTOCK

Det händer hela tiden olyckor på grund av slitna däck . Detta är inte bara farligt utan kan även bli dyrt, då vissa försäkringsbolag kan vägra att betala ifall det kommer fram att du hade för dåliga däck. Slitna däck är ett stor problem för säkerheten och bör bytas ut så snabbt som möjligt. Nya däck på dackonline.se, en enkel och smidig beställningsprocess som endast tar ett par minuter och du får oftast dina däck inom fyra till fem arbetsdagar efter mottagen betalning.

Påverkan av slitna däck

Faran med slitna däck kan enkelt förklaras med däckmönstrets funktion. Däcket har skåror som samlar vatten och transporterar bort det från kontaktytan mellan väg och däck. Detta gör så att däcket inte flyter, genom detta kan vattenplaning motverkas. På vinterdäck finns många små lameller som samlar snö för att även i detta fallet transportera bort det från kontaktytan mellan däck och väg. Ifall däcket är slitet minskar effektiviteten utav detta, vilket ökar bromssträckan markant och är en stor säkerhetsrisk på vägen - denna risk kan reduceras med nya däck.

När räknas däck som "slitna"? Enligt lagen måste du ha minst 1.6mm mönsterdjup. Dock, så rekommenderar experter ett mönsterdjup på 4mm på vinterdäck och 3mm på sommardäck för att vara säker i alla väglag. Du kan enkelt mäta mönsterdjupet själv med tex ett mynt eller ett speciellt mätverktyg.

Uppåt