Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Däckbalansering

När roterande objekt inte är symmetriska längre är det oundvikligt med obalans. Detta kan bero på ojämna mönster I däcken ifall tex däcken inte varit rätt balanserade. Det är ofta lätt att upptäcka då ratten tenderar att vibrera vid högre hastigheter, detta kan medföra en ökad risk för olyckor och kan slit på fjädring och styrning på fordonet. I detta fall bör du kontakta en expert för att ställa in hjulen rätt och få en bra Däckbalansering.

Metoder för att balansera däck

Du bör inte vänta tills problem uppstår, utan vid varje däckbyte. Garagen har specialutrustning för att balansera däck, de kan simulera prestandan hos din bil och anpassa däcken efter detta. Ibland görs en elektronisk fin-balansering utav däcken, som inte ens behöver tas av från bilen. En obalans kan detekteras utav båda metoderna, och löses genom att vikter placeras I eller på fälgen för att uppnå balans. De limmas eller kläms fast på fälgen.

Statiska och Dynamiska vikter

Det behöver inte alltid handla om att lägga till vikt på hjulen, ibland kan man behöva reducera vikt för balansering. Då används inte vikter utan man borrar, slipar eller skaver bort delar av fälgen för att uppnå balans. Skruvar kan också användas vid balansering. ibland används inte statiska vikter utan en tub med frirullande stålbollar I som anpassar sig efter var de behöver ligga I däcket, denna metod är dock inte ännu etablerad på marknaden för däckvikter.

Däckriktning

Ifall däcken på din bil inte är riktade korrekt märker du på att när du kör rakt fram - så upplever du en svängande känsla I ratten. Överstyrning eller understyrning I kurvor kan vara ett tecken på att Däckbalansering behövs. Det har även en inverkan på Slitaget på däcket. Mönstret slits mer på en sida och däcken kommer behöva bytas ut oftare än vanligt. Skillnaden mäts I det tätare eller vidare avståndet mellan fram och bakhjulen på en axel.

För förare är det I princip omöjligt att rikta däcken själva. Först av allt är mätningen svår och det handlar om millimeter precision, vilket är svårt att mäta utan rätt teknisk utrustning. Även den minsta förändring märks tydligt I prestandan på din bil. I ett garage hos en av våra monteringspartners kan du få dina däck riktade på ett par minuter. Det är rekommenderat att genomföra en riktning vid byte utav däck, experter vet även vilken axelgeometri som är optimal enligt tillverkaren.

\x{201c}

© Stephane Bonnel FOTOLIA