Michelin e.Primacy för svenska bilister som vill göra skillnad

03.03.2021

Nu kan svenska bilister göra ett aktivt miljöval när man väljer däck inför sommarsäsongen. Från och med mars månad finns Michelin e.Primacy tillgängligt på den svenska marknaden. Det nya däcket passar alla tillgängliga personbilar och är designat med modern ingenjörskonst och fokus på hållbarhet och minskad miljöpåverkan.

Michelin e.Primacy har det lägsta rullmotståndet i sin kategori, vilket gör det miljövänligare och mer ekonomiskt. Samtidigt har däcket alla positiva egenskaper när det gäller säkerhet, väggrepp och hållbarhet som Michelin är känt för. Däcket är koldioxidneutralt (CO2) vid inköpet och är världens första däck med Miljövarudeklaration (EPD) med en livscykelanalys införlivad i designen för att minimera miljöpåverkan.

Vi ska halvera CO2 utsläppen i produktionen fram till 2030 jämfört med 2010, för att bli CO2 neutrala 2050. Vi utvecklar lösningar för att använda förnybara och återvunna material vid däcktillverkningen och samtidigt förbättra prestanda, säger Scott Clark, vice vd bilsektorn, medlem Michelingruppens verkställande kommitté. Inom nio år kommer Michelins däck vara 20 procent mer energieffektiva än de var 2010.

Michelin e.Primacy kommer under innevarande år att finnas i 58 dimensioner från 15 tum till 20 tum och passar alla tillgängliga personbilar.

– I morgon kommer allt vara hållbart. Det låga rullmotståndet sparar drygt två deciliter bränsle per 10 mil och sänker kostnaden med cirka 1000 kronor över däckets livslängd, säger Michelins nordenchef Peyman Sabet.Minskad bränsleförbrukning innebär lägre CO2-utsläpp, vi har minskad miljöpåverkan och hållbarhet i fokus.

Michelin e.Primacy stöder också övergången till elbilar. Lågt rullmotstånd förbättrar elbilars energieffektivitet och ökar räckvidden med cirka 7 procent eller omkring 30 km för en bil med 400 kilometers räckvidd, jämfört med andra däck i samma kategori.

Michelin e.Primacy i siffror:

- 27 procents minskning av rullmotståndet jämfört med däcken i samma kategori

- Genomsnittlig bränslebesparingär 0,21 liter per 100 kilometer

- Cirka 1000 kronor i kostnadsbesparing efter 3500 mil

- 174 kg minskade CO2-utsläpp under däckets hela livslängd

- Ökar räckvidden med ca 7 procent

Presschef Michelin Nordic: Lotta WRANGLE
Telefon: 08-709 07 76, Mobil: 072-250 07 40, E-mail: lotta.wrangle@michelin.com

Som ledande däcktillverkare är Michelin engagerat i att förbättra sina kunders mobilitet på ett hållbart sätt genom att utveckla och marknadsföra de lämpligaste däcken, tjänsterna och lösningarna som motsvarar kundernas behov. Michelin tillhandahåller också digitala tjänster, kartor och guider som bidrar till att göra resan till en mer innehållsrik och unik upplevelse. Michelin utvecklar också högteknologiska material som används inom en rad affärsområden. Gruppen har sitt huvudkontor i Clermont-Ferrand i Frankrike, och är verksam i 170 länder, har mer än 123 600 anställda världen över och 71 tillverkningsanläggningar. Gruppen tillverkade cirka 170 miljoner däck 2020. (www.michelin.com) eller www.michelin.se

20 från 43 News (1 - 20)