Fortsätt att beställa från oss säkert och enkelt: vi levererar som vanligt, bara inte lika snabbt på vissa håll. läs mer.
X
ico 08 - 52 50 06 08

Här är misstagen svenskarna bör se upp med inför bytet till vinterdäck

15.11.2019


I Goodyears nya rapport Däckbarometern har däcktillverkaren låtit svenskarna svara på frågor om vinterkörning och vinterdäck. I undersökningen framgår det att 46 procent av alla svenskar med körkort någon gång har bytt däck själv. Närmare var femte uppger att de alltid byter på egen hand. Svenskarna är också rörande överens om att däckens skick och kvalitet är mycket viktigt. Trots det uppger endast 50 procent att de alltid kontrollerar däckens mönsterdjup vid byte.


Säkerheten är den viktigaste aspekten när det kommer till däckköp. Det uppger 65 procent. Därefter är livslängden och priset prioriterat, det svarar 57 respektive 43 procent. Närmare var tredje uppger också att ljudnivån är en viktig faktor.


– I Sverige är väderförhållandena tuffare än på många andra ställen i världen och det är extra viktigt att ha vinterdäck som presterar på topp. Det är givetvis skönt att se att svenskarna prioriterar säkerheten högst när de ska välja nya däck. Däremot bör fler bli bättre på att kontrollera däckens mönsterdjup. Det tar inte lång tid men kan vara direkt avgörande för säkerheten, säger Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive på Goodyear.


Vanligaste misstagen vid däckbytet


Däckbarometern innehåller även närmare 700 svenska däckexperters åsikter och tips när det kommer till svenska bilister och vinterdäck. Experterna har bland annat fått lista de vanligaste felen svenskarna gör vid ett däckbyte. Högst på listan kommer felplacerade däck. Helt enkelt fel däck på fel plats. Därefter kommer felet att inte skruva åt muttrarna ordentligt samt det faktum att många byter däck alldeles för sent in på säsongen.


Det bör du kontrollera innan du byter till dina gamla vinterdäck:


Mönsterdjup
När däcken slits minskar mönsterdjupet, vilket leder till sämre friktion på våta och hala väglag samt en ökad risk för vattenplaning. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter enligt svensk lag. Se till att mäta djupet på fler platser då det kan variera var däcket har slitits. Är mönsterdjupet på vinterdäcken nära 3 millimeter vid säsongsstart, se då till att kontrollera regelbundet eller så kan det vara dags att investera i nya vinterdäck.


Ojämn förslitning
Ojämn förslitning försämrar däckens egenskaper. Om du upptäcker ojämna förslitningar eller kala fläckar kan du behöva balansera eller justera dina hjul. Ibland är kala fläckar tecken på att stötdämparna är slitna. Framdäcken slits normalt snabbare då de bär motorn och utför merparten av styrningen. För högt eller lågt lufttryck är också en vanlig orsak till förslitningar. För att förhindra ojämn förslitning bör en däckrotation göras från säsong till säsong. Det förlänger däckens livslängd.


Skick på dubbarna
Dubbarna på däcken kan både slitas ned eller lossna helt, det är därför viktigt att du kontrollerar dubbarnas kvalitet och antal. Om flertalet dubbar saknas, det är en ojämn fördelning av dubbar på däcken eller om de är väldigt slitna så är det dags att inhandla nya vinterdäck eftersom det har en stor inverkan på däckens prestanda.

Saker att ta ställning till innan du köper nya vinterdäck:


Vilket underlag du främst kör på
Det underlag du främst kör på har stor betydelse när det kommer till vilket däck du bör ha. Väglagen kan skilja kraftigt beroende på om du bor i norra, mellersta eller södra Sverige. Landsbygd och storstad ger också olika förutsättningar vilket gör att vissa däck är bättre lämpade än andra.


Dubbdäck eller odubbat
Underlaget är också avgörande för hur du ska tänka kring dubbat eller odubbat. Dubbfria vinterdäck anpassade för nordiska förhållanden har generellt likvärdiga egenskaper som dubbdäck på vinterväglag, förutom på is. Tänk på vilket vinterdäck som bäst passar det väglag som normalt råder där du kör din bil och välj vinterdäck efter dina behov, diskutera med din däckhandlare.


Annan komfort
Förutom väghållning och säkerhet finns det idag fler parametrar att bedöma ett däck utefter. Det har blivit allt vanligare att däck är rustade med ytterligare funktioner som gör resan mer behaglig. Goodyears teknologi SoundComfort kan exempelvis minska ljudet i bilen med upp till 50 procent[1]. Fundera därför på vad som är viktigt för just dig utöver säkerheten och väghållningen.


Om undersökningen


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Goodyear. Under perioden 20 september till 3 oktober 2019 har sammanlagt 1 038 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre med körkort i Sverige.


[1] Beroende på fordonstyp, dess hastighet och vägytan. Baserat på mätningar inuti fordonet, på väg, testat i februari 2018, januari 2018, november 2017 och oktober 2011 av Goodyears ingenjörer i Luxemburg. Däckstorlek: 225/55R17 på VW Passat Alltrack och Ford Kuga och 255/45R18 på Audi A7.


20 från 35 News (1 - 20)