5 TIPS FÖR EN SÄKER SOMMARKÖRNING

23.04.2020

DÄCKVERKSTÄDER OCH PIRELLI ÅTERFÖRSÄLJARE RUNTOM I LANDET HJÄLPER DIG MED DINA SOMMARDÄCK

Milano, 21 april 2020 – Är det så att du bara kör din bil på sommaren eller är det dags att byta till sommardäck som har legat förvarade hela vintern? Däcken är värda en kontroll för att se att de fortfarande är säkra och lever upp till dina förväntningar när det kommer till komfort och köregenskaper. Det finns några kontrollpunkter som du enkelt kan utföra själv, men annars görs det bäst av en däckspecialist. Inom Pirellis Driver nätverk i Italien finns det över 450 experter som bara jobbar med däck, och i Sverige är nätverket av återförsäljare tätt och de står till ditt förfogande för att kontrollera kvalitet, mönsterdjup och däcktryck, så att du på ett säkert sätt kan ge dig ut på sommarvägarna.

Pirellis experter rekommenderar särskilt:

1. Kontrollera däcken visuellt för att se om det finns bulor eller deformationer som orsakats av att bilen stått stilla under lång tid eller legat förvarade i ogynnsamt förhållande. Se efter om det finns torrsprickor, mönsterdjup och att ventilkåporna är täta. Att förvara däcken på rätt sätt håller gummit i däcken fräscha längre och minskar uppkomsten av sprickor och bubblor.

2. Kontrollera däcktrycket och kom ihåg att även kontrollera reservdäcket, helst hos en däckhandlare med professionell övervakningsutrustning. Detta hjälper till att garantera optimal prestanda och säkerhet, jämnt slitage, liksom korrekt rullmotstånd för att förbättra bränsleekonomin.

3. För att ligga över den lagliga gränsen så ska inte mönsterdjupet underskrida 1,6 millimeter. Har du Pirelli däck så kan detta kontrolleras med hjälp av slitbanans djupindikator som du ser längsgående på bilden. Om den gummikanten är på samma nivå som själva spåret, är däcket nere till det lagliga minimum. Men att tänka på är att även om det är en laglig nivå så minskar säkerheten ju mindre mönsterdjup du har kvar, vänta inte för länge med att köpa nya däck.

4. Var uppmärksam på alla vibrationer som kan kännas genom ratten efter att bilen har stått under en längre tid. Om dessa inte försvinner efter några kilometer så behöver bilen ses över av ett proffs så snart som möjligt.

5. I år är det lagligt att köra med dubbdäck fram till 30 april på grund av rådande omständigheter med covid-19. Att tänka på är att gummiblandningen i vinterdäck är mjukare än i sommardäck. Detta påverkar bromssträckan på sommarväglag så använd sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Njut av sommaren och kör försiktigt!

20 från 35 News (1 - 20)

dackonline.se - ett erbjudande från Delticom AG