Utvändig biltvätt

Bilar utsätts för väderförhållanden och väderelementen året runt. Vägsalt och slask bildar ett smutslager på lacken, hjul och plastdelar och UV-strålar och insekter påverkar fordon på sommaren. Regelbunden bilvård gör så att bilen kan glänsa igen och så att bilens värde bevaras. Det finns några saker man bör känna till när det gäller detta, så vi går därför igenom dem på denna sida. Oavsett om det rör sig om en tvätt som görs en gång om året år eller varje vecka hittar du här tips om biltvättar och att tvätta underredet och motorn.

Biltvätt

Eftersom det inte är tillåtet att tvätta bilen var som helst utomhus är en biltvätt oftast det enda stället där bilen kan tvättas. På en biltvätt sitter föraren kvar i fordonet medan bilen förs igenom en hall och tvättas. Oavsett om du väljer att låta en biltvätt göra jobbet eller bestämmer dig för att göra det själv bör du stänga alla fönster och takfönstret för att förhindra att inredningen skadas av vattnet. Om det är möjligt ska du även fälla in sidospeglarna och ta bort antennen. Cabrioleter ska hållas borta från biltvättarna och istället tvättas för hand.

Det rekommenderas att du gör en fullständig tvätt som tar bort alla spår av vintern från bilen. Detta innefattar först en förtvätt där du tar bort smuts från fälgarna och innerskärmarna. Efter detta kommer en tvätt av underredet eftersom lera och vägsalt fastnat och sitter kvar ihärdigt. Unna därefter din bil en konservering som förseglar lacken. Den årliga vårtvätten avslutas med en invändig rengöring

Under sommaren finns det risk att insekter, harts och UV-strålar leker bovar och förstör billacken. Skölj bort dessa så fort du kan så att lacken inte får oreparerbara skador eller matta fläckar. Vänta med att åka till biltvätten tills det är dåligt väder om det är möjligt. När det är regnigt ute är avsöndringen från träd som finns på bilen vattentäkt och därför enklare att få bort. Biltvättar som använder dukar är för övrigt varsammare än biltvättar som använder borstar. Även om det inte finns någon risk för att det bildas repor kan borstarna lämna efter linjer som ser ut som repor. Detta råkar faktiskt vara en annan fördel med att tvätta bilen när det är dåligt väder: erfarenhet visar att borstar och dukar är renare dessa dagar. Du behöver dessutom oftast inte vänta särskilt länge på dem.

Om du bestämt dig för att göra en försegling med vax bör du ta bort vaxet från gummilisten på torkarbladet. Med tiden bildas en hinna av smuts på insidan av vindrutan som kan leda till försämrad sikt, så rengör vindrutan regelbundet med fönsterputsmedel och torka sedan av den.

Motortvätt

Utöver vanlig biltvätt rekommenderas det även att du gör en motortvätt då och då. Det finns flera anledningar att göra detta:

Om du märker att det försvinner olja eller andra vätskor från bilen bör du ta reda på orsaken. För att göra detta är det nödvändigt att rengöra motorrummet för att kunna lokalisera felet. När det gäller motortvätt ska du ha några saker i åtanke. Påbörja endast detta när motorn är kall, om de heta motorblocken kommer i kontakt med kallt vatten kan detta leda till skador som är dyra att reparera. För att förhindra kortslutning bör elektriska komponenter som exempelvis styrenheten för övrigt inte komma i kontakt med vatten.

Erfarna förare kan göra en motortvätt på egen hand. Det viktigaste som behövs: ett avfettningsmedel och ett bra rengöringsmedel. Täck över generatorn och även fördelaren om det behövs. Spraya därefter på avfettningen och låt den verka i några minuter. Använder du en borste kan du även ta bort smuts som sitter på ställen som är svåra att komma åt. Använd en högtryckstvätt (inställd på det lägsta trycket!) för att skölja bort smutsen som lossnat - se dock till att inte använda den på elektroniska komponenter - och låt sedan motorn torka ordentligt. Du kan vanligtvis hitta avfettningsmedel på speciella tvättanläggningar för bilar - det är förbjudet att tvätta motorn på din egen uppfart eller på gatan. På tal om förbjudet: vissa biltillverkare förbjuder motortvätt med ångtvättar - med hot om att garantin slutar gälla.

Om du vill vara helt säker bör du låta ett proffs som specialiserar sig på motortvättar göra jobbet åt dig. Det kan annars bli så att motorn inte längre startar eller går smidigt. Ett annat (något dyrare) alternativ är att blästra med torris, vilket även utesluter vattenskador. Du bör dessutom lägga en liten slant på en motorkonservering (utan vax). Denna har ingen synlig effekt, men den skyddar motorn från fukt på insidan.

Tvätta underredet

Många bilister som är på väg till biltvätten undrar vad som egentligen är rätt. Räcker det med en vanlig tvätt eller ska underredet också tvättas? Som en allmän regel behöver bara den synliga ytan tvättas - en gång i månaden, eller oftare på vintern ifall det behövs.

Däremot, och särskilt under de kyliga delarna av året, fastnar vägsaltsrester på underredet, och detta kan skada materialet. I detta fall lönar det sig verkligen att tvätta underredet. Detta kan dock också orsaka skador, så därför ska det helst göras för hand.

På biltvättar sprutas ånga mot underredet med högt tryck. Detta kan hamna i rörliga mekaniska delar eller elektronik och göra så att bilen inte längre går att starta. Detta ska undvikas till varje pris. Under vintern bidrar för övrigt salt som innehåller vatten till korrosion. Om det är ett proffs som tvättar underredet kan han även kontrollera om det finns några fel, vilket rekommenderas särskilt mycket när det gäller begagnade fordon.

Regnigt väder är i allmänhet det mest praktiska och mildaste tillfället att tvätta underredet eftersom vattnet stänker upp och gör bilen ren. Bortsett från det räcker det att tvätta bilens undersida grundligt två till tre gånger om året.

Priserna är inklusive moms och fraktkostnader inom Sverige.

dackonline.se - ett erbjudande från Delticom AG