Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Vård till bilinredning

De flesta som kör bil åker till biltvätten med några veckors mellanrum, tvättar golvmattorna, och tar bort den mesta smutsen på insidan med en dammsugare som går att hyra för stunden. Klart! …men bilen är inte helt ren. Fläckar och damm kan bara tas bort genom en ingående rengöring av bilinredningen. Du bör särskilt göra en grundlig rengöring efter vintern - som en vårstädning fast för din bil. För att göra detta behöver du ha ett par verktyg och tid att spendera, men det är värt att investera i. Följande delar av bilen bör framförallt rengöras:

  1. Putsa fönstren
  2. Instrumentbrädan och dörrpaneler
  3. Rengör bakluckan

Du ska helst ha tillräckligt med plats i ditt garage för att kunna tvätta samt ett eluttag för en dammsugare. Dammsuga först insidan och bagageutrymmet. Du kan alternativt använda en dammsugare på en bensinstation eller biltvätt som du oftast får betala för per minut. Du kan även slå dina mattor och golvmattor mot ett fast föremål för att få bort smutsen. Om det inte är tillräckligt kan de även tvättas i tvättmaskinen. Se till att inte glömma att dammsuga i glipan mellan ryggstödet och sittdynan - här samlas det gärna smulor och matrester. Många av oss använder trots allt inte bara våra bilar för att köra.

Innenreinigung

Grundläggande information för rengöring av bilinredning

Oavsett vilken del av bilen du rengör bör du alltid undvika att använda starka kemikalier. Rengöringsmedel som innehåller alkohol eller klor kan fräta på ytbehandlingar och tyger, vilket gör dem missfärgade. Använd istället milda rengöringsmedel eller speciella produkter från en bildelshandlare. Ofta räcker det med varmt vatten - och kanske lite tillsatt rengöringsmedel - och fuktiga eller torra mikrofiberdukar. Detta får fönstren rena och mikrofiberduken förhindrar ränder. Glöm heller inte bort strålkastarna.

Om du inte känner dig säker ska du låta en expert göra jobbet åt dig, särskilt om bilen har skinnsäten. Många biltvättar erbjuder inte bara utvändig tvättning utan även invändig rengöring. Detta rekommenderas särskilt om du röker i bilen - en ozonbehandling kan hjälpa mot bakterier som orsakas av odören, men den ger inte alltid effekt. Andra lukter kan elimineras genom att du ställer en skål med vinäger och vatten i bilen över natten.

Fönsterputsning

Att tvätta bilrutorna är enklare och mindre komplicerat än att rengöra sätena. Här räcker det ofta med att du torkar av rutorna med en mikrofiberduk och ett vanligt fönsterputsmedel. Spraya först vatten på rutorna. Detta sköljer bort partiklar som exempelvis sand, som kan bilda repor på rutorna när du tvättar dem. Ta bort fläckar från insekter med vatten och en speciell insektssvamp

Efter att du har sprayat fönsterputs torkar du fönstren rena med en torr trasa (inte med tidningspapper!) - detta förhindrar ränder som kan hindra sikten när solen är låg eller vid bländande strålkastare. Om din bakruta har en inbyggd defroster ska du endast torka på längden.

Det kan vara en bra idé att låta sidorutorna vara en aningen nedrullade så att du kan rengöra kanterna på ovansidan. När du är klar med utsidorna kan du putsa insidorna. Det är svårt att putsa vindrutan eftersom den är så platt; det går enklast från passagerarsätet.

Om du inte har tid att tvätta fönstren fullständigt kan du använda tiden medan du väntar på att din bensintank ska fyllas till att åtminstone putsa utsidorna. På bensinstationer finns det oftast en hink med (mer eller mindre rent) vatten och en fönsterskrapa. Denna har en svampsida som du använder först; därefter torkar du rent rutan med gummiskrapan - uppifrån och neråt. Du kan torka bort resten av vattnet med en pappershandduk.

Putzlappen

Instrumentbräda / Förarsida

Med tiden samlas det damm på instrumentbrädan och andra plastdelar i inredningen. Ingen vacker syn. Varmt vatten är oftast det enda som behövs för att rengöra i kupén. Var försiktig med rengöringsvätskor då de ofta kan bryta ner plast. Lägg till lite(!) diskmedel i vattnet om det är mycket smuts. Du kan köpa speciella rengöringsspray för matta och glansiga ytor i kupén. Var försiktig med ratten: rengöringsmedlet kan fräta på skarvarna vid airbag-utrymmet.

Använd oavsett vad en luddfri mikrofiberduk, och se till så att den är fuktig men inte genomblöt. Skölj ur med jämna mellanrum. Var noga med att inte exponera knapparna eller andra elektroniska komponenter i mittkonsolen för någon fukt. Här är det bättre att använda en torr trasa och en målarborste eller bomullspinne för att komma åt ställen som är svåra att nå som exempelvis luftventilerna. Utöver instrumentbrädan och ventilerna kan du även rengöra andra plastdelar som handskfacket och askkoppen på samma sätt.

Rengör bagageutrymmet och tröskelskydd

I många bilar är bagageutrymmet särskilt påverkat. Det är här du transporterar saker - som ibland är smutsiga - och det är ofta hundens favoritplats under en resa. Det bör därför vara en del av din biltvättrutin. Om du inte har bagagerumsinsats som går att ta ut enkelt kan du istället dammsuga eller sopa mattan. Titta då och då till utrymmet för reservdäck (om du har något) - detta kan också samla mycket damm. Svårborttagen smuts kan tas bort med tvål och vatten.

Tröskelskydden kan också bli ganska smutsiga av att du går in och ut ur din bil. Försök först att tvätta av dem med varmt vatten och en mikrofiberduk. Lägg till lite diskmedel i vattnet ifall smutsen inte försvinner helt och upprepa.

Rengöring med en mikrofiberduk

Du får bäst resultat från inredningsrengöring genom att använda en luddfri mikrofiberduk. Denna funkar bra till bilrutor, plastkomponenter, att lägga på vax på ytbehandlingen eller ta bort vattenfläckar. Du kan använda denna produkt oavsett vilken slät yta som behöver rengöras. Den gör inte bara så att du slipper ludd, utan den förhindrar även ränder, vilket är väldigt viktigt när det gäller fönsterputsning. Du kan även använda en mikrofiberduk för att tvätta sätens skumklädsel eller för att torka av de behandlade sätena. Efter att du tvättat med mikrofiberduken bör du tvätta den i tvättmaskinen. Du behöver däremot inte mjukmedel eftersom det påverkar dukens rengöringsegenskaper.

Sammanfattning

Fun while driving

Om du vill ha en ren bil finns det många uppgifter som naturligtvis kan överlåtas till ett proffs. Om du vill spara pengar hjälper det att rengöra interiören själv. Med rätt verktyg och lite tålamod blir resultaten påtagliga och nästa åktur i en nytvättad blir dubbelt så kul.