Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Bilbarnstolar

De flesta barn älskar att vara i farten. Men det kan vara farligt att klättra och skoja runt i en bil. Därför finns det bilbarnstolar för att förflytta barn från punkt A till B säkert. Ett krav här att de har en fasthållningsanordning som är justerat efter barnets höjd, och är lämpligt fastsatta. En bilbarnstol som är för stor eller för liten kan leda till att säkerhetsbältet trycker mot barnets hals. I Tyskland är bilbarnstol obligatoriskt fram till att barnet är 12 år eller upp till 150 cm långt. Överträdelser av denna förordning resulterar i böter och en prick i körlämplighetsregistret.

Det finns ett annat krav: bilstolen måste vara testad enligt ECE 44/03 eller högre, vilket går att se på de första två siffrorna i det 8-siffriga registreringsnumret på det orangefärgade ECE-testmärket. Notera ECE-testmärket när du ska köpa en bilbarnstol och var noga medveten om testresultaten, exempelvis från ADAC.

Bilbarnstolar delas in i olika klasser efter ECE-riktlinje 44: 0+, I, II, och III. Klassen bestäms efter barnets vikt och inte hans/hennes längd eller ålder. Dessa beteckningar är inte längre aktuella eftersom barn numera "växer ur" sätet innan de når viktgränsen. Det har därför i flera år funnits ECE-R 129 som endast är giltigt för fordon som har isofix-montering (så kallade i-Size-bilbarnstolar):

  • Klass Q0 för upp till höjden 60 cm
  • Klass Q1 för höjderna 60-75 cm
  • Klass pp Q1.5 för höjderna 75 - 87 cm
  • Klass Q3 för höjderna 87-105 cm
  • Klass Q6 för höjderna 105-125 cm
  • Klass Q10 för över höjden 125 cm

Det finns även skillnader i hur man positionerar stolen eftersom den kan vara både fram- eller bakåtvänd. I Tyskland ska spädbarn som väger upp till 9 kg (upp till ca 10 månader gamla) sitta i ett bakåtvänt babyskydd - detta skyddar barnets huvud bättre i en frontalkollision eftersom barns nackmuskler fortfarande är ganska svaga. ECE-föreskrift 129 som nämns ovan specificerar bakåtvänd transport för de nya i-Size-bilstolarna, enda upp till 15 månaders ålder.

Bilbarnstolar i grupp I

Bilbarnstolar i grupp I gäller för barn som väger 9-18 kg och kan installeras framåt- eller bakåtvända. Det rekommenderas dock att endast använda dem framåtvända efter 3 års ålder, när barns nackmuskler är tillräckligt starka för att hålla huvudet upprätt i en frontalkollision.

Det finns grupp I-bilstolar med axelselar och skyddssystem med en platta framför barnets mage som minimerar kraften vid en kollision. Axelselar är å andra sidan bekvämare att sova med. Om dessa går att montera framåtvända kallas de Reboard-stolar. Se till att dra åt remmarna och sätta fast själva stolen ordentligt om det gäller bilstolar med axelselar. När det rör sig om andra system måste selen kunna gå igenom krockskyddet ordentligt.

Grupp II-bilbarnstolar

Bilbarnstolar i gruppen II är lämpliga för barn som väger 15-25 kg. Dessa kan också monteras både framåt- eller bakåtvända, men endast om det inte används några Isofax-system för att säkra dem. I så fall måste stolen monteras framåtvänd. Grupp II-bilbarnstolar är oftast bältesstolar med ryggstöd eller huvudstöd för sömnens skull. Barnet är fastspänt med ett vanligt trepunktsbälte som måste vara placerat mellan barnets axlar. Detta är tillräckligt starkt för att skydda barn som är fyra år eller äldre mot påverkan.

Höftbältet träs genom stora bälteskrokar som är avsedda att förhindra att bältet glider mot barnets mage. Det finns även bilbarnstolar som passar in i både grupp II och III.

Grupp III-bilbarnstolar

Grupp III-bilbarnstolar är till för barn som väger 22-36 kg. Utöver detta gäller specifikationerna för grupp III här också. Bilbarnstolar som faller in i grupperna I, II och III kan köpas, men som en kompromiss är dessa inte 100 % anpassade efter barnets ålder. Det viktigaste här är framför allt att små barn kan stanna kvar i en säker sovposition.

Kindersitz