Beställningsstatus x
Logga ut

0852500608

Vanliga frågor

 1. Finns det en maxhastighet för vinterdäck?
 2. Kan man montera snökedjor på alla däck?
 3. När och varför bör jag byta till vinterdäck?
 1. Finns det en maxhastighet för vinterdäck?

  Högsta tillåtna hastighet för vinterdäck ligger – beroende på konstruktionssätt och märkning på: 160 km/h (Speed Index Q), 190 km/h (T), 210 km/h (H), 240 km/h (V) och över 240 km/h (ZR). Om ditt fordon kör i högre hastigheter, är det din plikt att sätta en plakett med vinterdäckens högsta tillåtna hastighet på insidan av fordonet.
 2. Kan man montera snökedjor på alla däck?

  I princip kan man montera snökedjor på alla däck. Det kan finnas vissa begränsningar beroende på fälgen. Titta efter hänvisningar i fordonsbeviset eller i fälgutlåtandet, särskilt om du har aluminiumfälgar.
 3. När och varför bör jag byta till vinterdäck?

  På grund av väderleken rekommenderas det att köpa vinterdäck redan i oktober. Med låga temperaturer sänks elastiteten på sommardäck, som hårdnar redan vid temperaturer under 7°C. Detta resulterar i att greppet avtar och bromsvägen blir avsevärt längre! Vinterdäck däremot består av gummiblandningar med en hög andel av Silica eller naturgummi som är speciellt lämpade för kyla och behåller elasticiteten också när det är kallt. P.g.a. sina materialegenskaper och den speciella profilen med tusentals fina snitt (lameller), har vinterdäck speciellt på vått eller halt väglag betydligt bättre grepp och är överlägsna sommardäcken när det gäller broms-, styr- och accelerationsförmåga. Dessutom gäller vinterdäcksplikt i Sverige. Vinterdäck är plikt på fordon som väger upp till 3,5 t under perioden från 1:a december tills 31:a mars. Även släpvagnar måste utrustas med vinterdäck.